Aldrig för sent att lära

In Foto by Gert FrostLeave a Comment

Ett litet hobbyprojekt har blivit att fotografera lador. Det är något vackert med förgänglighet.

Något helt annat. Bara för att, liksom.
En gång i tiden, innan jag blev skrivande journalist i början av 1980-talet, arbetade jag med foto i olika former. Efteråt har kameran fått följa med under många jobb av bara farten, men någon riktigt fotograf har jag väl egentligen aldrig varit.
Jag har plåtat, men det är något annat.
Ingen är väl mer förvånad än jag, men nu har fotointresset tagit fart på allvar. Kanske beror det på att vi just nu överöses av bilder i våra flöden på Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest eller vad de nu kan vara.

De böcker jag skrivit har jag förvisso plåtat till själv i de flesta fall och jag har väl egentligen alltid haft en professionell fotoutrustning som jag släpat med mig. Men med åren har jag upptäckt att de stora klumpiga kamerorna har fått stanna hemma. De har helt enkelt varit för obekväma att släpa med sig. Jag får väl helt enkelt tacka den nya tekniken för det återfunna intresset.
Ändå är det inte min grej att plåta med telefonen. Oavsett hur bra tekniken blivit på mobilkamerorna räcker de lisor inte till ändå, tycker jag.

TrondheimNidelva

Nidelva i Trondheim.

Nu har jag bantat utrustningen till ett kamerahus och ett objektiv (möjligen blir det något till). Grejen är att det är smidiga och riktigt bra grejer.
Vips får kameran alltid följa med när jag går ut.
Det spelar liksom ingen roll hur bra och proffsig kamera man har så länge den ligger kvar hemma på kontoret. En kamera som inte används är inte en bra kamera, oavsett.

Porträtt är alltid en utmaning. Här musikern Bruno Öqvist i Acne.

Porträtt är alltid en utmaning. Här musikern Bruno Öqvist i Acne.

Den digitala tekniken betydelse kan inte övervärderas. Inte bara för mitt fotograferande utan för allas. Det finns uppgifter om av vi tillsammans kommer att ta 1600 miljarder bilder i år. Siffran är hisnande.
Och jag drar alltså mitt står till stacken.
Allt är ju så mycket enklare och blir man bara det minsta vän med bildredigering i datorn är det ju smått fantastiskt. Själv använder jag mestadels Photoshop CC för redigering och Lightroom CC för att sortera bilderna.
Och kanske var det just blaskandet med vätskor, kemikalier, och all tid som behövde läggas i mörkrum som gjorde att jag en gång valde bort att utvecklas ytterligare som fotograf.
Men nu. Nu jäklar.
Så har jag i alla fall tänkt. Det är aldrig för sent att utvecklas. För att lära nytt. Aldrig.
Så tänker jag med den nya tekniken och vårt sätt att kommunicera, så tänker jag när det gäller fotograferingen.

ScaniaRoad

Det går alltid att göra något kul med vanliga semesterbilder.

Jag har till och med varit delaktig i att dra igång en fotogrupp i Luleå tillsammans med ett gäng andra. Jag är aktiv på Flickr där den som har lust kan se vad jag håller på med. Du kan se mina bilder här, om lusten faller på. Jag har också dragit igång lite andra projekt.
Många av mina vänner och bekanta är professionella fotografer. Flera av dem har sitt eget signum, det går liksom att se vem av dem som har tagit en viss bild. Där är jag definitivt inte ännu. Tvärtom så spretar mitt fotograferande åt alla möjliga håll. Måhända hittar jag min ”grej” vad det lider, men just nu vill jag testa mig fram. Lador ena dagen, street photography nästa dag och något helt annat resten av veckan. Ungefär så.
Kul är det i alla fall.
Vart det leder återstår att se.
Utöver min att jobba med rådgivning, utbildning och liknande händer det att går tillbaka till reporterjobbet och skriver reportage på uppdrag. Och det är ju hur kul som helst, att vässa såväl sinnen som penna. Kameran får hänga med.

Naturbilder är en klassiker även i mindre format.

Naturbilder är en klassiker även i mindre format.

Svartvitt är kul. Ursprungligt på något vis. Den här bilden är tagen på färjan över Lule älv vid Avan.

Svartvitt är kul. Ursprungligt på något vis. Den här bilden är tagen på färjan över Lule älv vid Avan.

Det här var min kameraväska under en resa till Frankrike. Inte undra på att den mest blev liggande hemma. :)

Det här var min kameraväska under en resa till Frankrike under andra halvan av 1990-talet. Inte undra på att den mest blev liggande hemma. 🙂

Leave a Comment