Allt är inte dialog!

In Bloggande och internet, Kommunikation, Media och journalistik, Sociala medier by Gert FrostLeave a Comment

Häromdagen höll jag en föreläsning om journalistik på nätet för personalen på svt:s regionala nyhetsprogram Nordnytt i Luleå. Kul, särskilt eftersom jag under ett antal år i slutet på 80-talet och några år in på 90-talet som TT:s korre i norr hade mitt kontor i TV-huset i Luleå.
Jag pratade om det nya medielandskapet. Mest tid ägnade jag åt hur man kan använda verktyg på nätet i det dagliga journalistiska arbetet, exempelvis Google Alerts, RSS-flöden, Twitter och Facebook. Plus en hel del annat.

Redaktioner är nog annars som samhället i övrigt, kanske lite ”bättre”. Ungefär varannan använder Facebook, få använder Twitter och så vidare. Yngre använder mer. Och som i alla andra sammanhang är skälet till att en del väljer att avstå fullt begripliga; det handlar om integritet och att skydda den personliga sfären.GertNordnytt
Men viktigt att komma ihåg:
Allt på nätet handlar inte om att fläka ut sitt privatliv. Många säger att dialog är allt, men det är inte hela sanningen. Det är en myt som inte får växa sig starkare än den redan är. Nätet och de sociala medierna är en outsinlig källa av kunskap och möjligheter. Bara man lär sig använda de verktyg som finns på rätt sätt.
Det gäller alla. Privat, redaktioner, företag eller organisationer.

Foto: Torill Ustad Stav, NRK, Troms och Finnmark.

Leave a Comment