Demokrati bakom betalväggar

In Media och journalistik, Politik och samhälle by Gert FrostLeave a Comment

PlusVal

Tidningarna stänger medvetet ute folk från att ta del av den kanske viktigaste politiska händelsen i Norrbotten i mannaminne.

Den viktigaste och mest omvälvande politiska diskussionen på decennier i Norrbotten har pågått under några dagar nu. Kanske är striden om makten i landstinget avgjord när du läser det här.
Under tiden den pågått har våra lokala tidningar valt att stänga in debatten bakom sina betalväggar.
Det är faktiskt helt obegripligt.

Aldrig har det väl varit tydligare hur tidningarnas strategi ser ut. Eller brist på strategi, jag är faktiskt osäker. Till och med den demokratiska debatten utnyttjas för att kränga tidningar och så gör faktiskt inte ens kvällstidningarna. Det är annat material som kostar.
Som gammal murvel och numera konsult rodnar jag.
Det är ingen hemlighet att jag varit och är motståndare till betalväggarna ända sedan Norrbottens Media gjorde sina planer offentliga. Det har jag skrivit mycket om och skulle kunna fortsätta, men avstår.
Jag nöjer mig här med ett par punkter: Att unga genom betalväggarna ställs utanför, det demokratiska samtalet i Norrbotten beskärs, plus att de som bor söder om länsgränsen och naturligtvis inte har någon prenumeration inte kan ta del av vad som händer i Norrbotten.
Dessutom är det fel sak för tidningarna att lägga energi och pengar på, för billigt har det inte varit.
Satsa på att bli relevanta i stället, upprepar jag jag.

Från början var det tänkt att betalväggarna skulle vara stenhårda. I princip allt skulle låsas in. Nu, ungefär ett år senare, kan vi konstatera att tidningarnas ledningar insett att de var lite fel ute och efterhand justerat inlåsningen och blivit alltmer generösa. Det är bra.
Men mer tankearbete krävs.
Det val de gjort nu är ju riktigt, riktigt eländigt.
Tidningarna stänger medvetet ute folk från att ta del av den kanske viktigaste politiska händelsen i Norrbotten i mannaminne.
Som exempelvis Aftonbladet gör när de tar betalt för bantningsrecept, hur det gått för gamla idoldeltagare och liknande, det kan jag förmodligen leva med. Men demokratin hör inte hemma bakom några väggar. Den saken råder det ingen som helst tvekan om i min bok.

Över tid de här senaste dagarna har det varierat en aning mellan tidningarna vad som låsts in och inte. Faktum är att jag påbörjade den här texten på måndagsmorgonen eftersom Kuriren då hade låst in någon text som gjorde att jag höjde på ögonbrynen, men under tiden jag skrev ändrade de sig lite fram och tillbaka. NSD var mer generösa, som jag uppfattade det, men nu på eftermiddagen har just den sistnämnda låst in nästan allt.  Då kunde jag inte låta bli att plocka fram “pennan” igen.

Generellt sett har de senaste dagarnas politiska debatt och medierapportering fått mig att fundera på det här med öppenhet och transparens.
Den diskussionen behövs i Norrbotten.
På många plan. Inte minst inom politiken, men det är en annan text.

Tidigare texter i ämnet:
Landsting, journalistik och opartiskhet
Landstinget och den viktiga lokala journalistiken

Leave a Comment