Det bådar gott med Novak

In Media och journalistik, Politik och samhälle by Gert FrostLeave a Comment

Anette Novak blir ny mediepolitisk utredare.

Anette Novak blir ny mediepolitisk utredare.

Jag var rädd att regeringen skulle damma av någon gammal uv när det nu var dags att presentera en ny medieutredare.
I stället väljer kulturminister Alice Bah Kuhnke att ge uppdraget till Anette Novak, numera VD för Interactive Institute Swedish ICT. Hon har också, bland mycket annat, varit chefredaktör för Norran i Skellefteå.
Så lovande.
En person med rötter i den traditionella medievärlden som verkligen kan och förstår digitaliseringen och dessutom ständigt lyfter demokratifrågorna.

Redan den sista oktober i år ska hon vara klar med den första etappen och presentera en analys av behovet av insatser. Förmodligen har hon väldigt mycket klart sig redan nu, annars vore det naturligtvis en övermäktig uppgift. Den 30 april 2016 ska förslag till mediepolitiska verktyg lämnas.
Tuffa deadlines i min bok.
Jag lyssnade på delar av den presskonferens som Bah Kuhnke och Novak hade under onsdagen och fick intrycket att den blir någon slags generalöversyn. Digitalisering, vilken roll public service spelar, presstöd och så vidare.
Särskilt glad är jag naturligtvis för att de lyfter fram den lokala journalistiken.
Jag kan bara hålla tummarna och hoppas att exempelvis den problem som ägarkoncentrationen innebär också tas upp. Utredningen måste ju börja på den nivån och och sträcka sig ända ut till de småkommuner i glesbygden som idag helt saknar löpande bevakning.
Önskelistan skulle kunna göras lång.
Utredningen kan ta sikte mot att hjälpa och stödja den rådande mediestrukturen; alternativet är att skapa förutsättningar och hitta modeller för att bygga underifrån. För att skapa något nytt, både modernare och effektivare. Förhoppningsvis går det att förena?
Hursomhelst är det till stor del två helt olika angreppssätt.
Få har så både bred och djup kunskap som Novak. Alltså är jag inte särskilt orolig, utan kommer att följa det här med stor spänning.

Leave a Comment