En fundering på Facebook

In Bloggande och internet, Sociala medier by Gert Frost3 Comments

Jag ställde en fråga på Facebook och fick ett svar som fick mig att fundera. Du ser det här under.
Vilken utveckling kan man tänka sig när det gäller umgänget på Facebook i framtiden? Håller nyfikenheten och spontaniteten redan på att ta slut?
Eller, när tar den slut?
Tar den slut?
Jag tror definitivt att intresset minskar eller förändras. Hypen klingar av och förvandlas till något annat. I något läge ledsnar vi förmodligen en aning på att lägga värdefull tid med familjen på att sitta framför datorn. Även om det är kul. Eller?
Säg gärna emot.
Den sociala webben måste användas med förstånd av ivriga PR-konsulter och andra.
Den genomsnittlige användaren av Facebook är faktiskt inte särskilt aktiv.
Läs det nedersta svaret i urklippet.
Har han rätt?

Comments

  1. Jag har noterat samma sak under höstens gång. Aktiviteten har mattats av högst betänkligt hos många av mina kontakter på FB som tidigare var betydligt mer aktiva. Just spontaniteten är som bortblåst i många fall och det är istället ett betydligt mer avvaktande beteende som ger avtryck.

  2. Ditt inlägg inspirerade mig till följande på min blogg:
    Det är möjligt men det mest troliga är nog att vi människor ser att verktyget kan användas på olika sätt från tid till annan. En del gillar att bubbla om allt möjligt medan andra är mera sparsmakade och tycker att man ska uppdatera först när man har något av vikt att orera om, men i övrigt bara visa intresse om ens Fb-vänner tycker och tänker något som man anser att man ”måste” ha en åsikt om. En del ser Fb som ett enda stort ”mingel” där man ibland kan välja att ”kallprata” om ditten och datten för att emellanåt visa viss hetta i ett meningsutbyte som kan fördjupas per mejl eller ge input till ett blogginlägg. Tjusningen är den rörlighet mellan människor och exponeringen av deras tankegods som internets olika verktyg möjliggör. Utan att lägga några värderingar på innehållet, synliggör internet det myller av människor och deras åsikter som tidigare inte har speglats i någon större utsträckning. Kulturelitens högfärd tar sig uttryck i att man förfasar sig över det och gör internet ansvarig för sådant som man ogillar. De gamla grekerna hade det onekligen enklare när de dryftade begreppet demokrati. Det arbetande folket – slavarna – deltog som bekant inte i dialogen på parnassen 🙂

  3. Det är helt klart en trend, att aktiviteten bland ens “vänner” på Facebook drastiskt sjunkit sen en tid tillbaka. Jag är helt övertygad om att det inte har särskilt hög korrelation med stundande julförberedelser, då tendensen visat sig långt innan det borde varit en faktor för många.

    Förutsägbarheten hos många personers inlägg samt det tomma navelskåderiet som det mest handlar om börjar ta ut sin rätt. Jag säger inte att det är förkastligt att delge väldigt små händelser men då måste de i längden ha någon humoristisk finess för att bibehålla något intresse hos andra.

    Att även andelen äldre/föräldrars närvaro på fb som påpekats här och där gör att andelen yngre snabbare tappar intresset. Facebook kanske blir 2010-talets Lunarstorm för fyrtioplussare.

Leave a Comment