Ett avbrott i knåpandet

In Bloggande och internet, Kommunikation, Media och journalistik, Sociala medier by Gert Frost3 Comments

Jag sitter och knåpar på ett föredrag om min egen högst personliga digitala resa som pågått några år nu. Om alla klavertramp, om människor jag mött på nätet och om de insikter drabbat mig längs vägen.
Många kommer att nicka igenkännande.
Andra kommer att undra vad det är för gallimatias.
Ett kan jag definitivt konstatera: gamla uttryck som ”ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag egentligen kan”, fungerar fortfarande.

Det har onekligen varit en utmaning, att som gammal murvel kasta sig in i det nya och på allvar lära sig. Prylarna, tekniken, språket, möjligheterna. Allt var till en början svårt och en del är det fortfarande.
Föredraget kommer att innehålla något för alla, tänker jag.
För den som vill lära: Såhär kan det faktiskt gå till. Det är inte omöjligt. Dessutom är det nödvändigt att lära.
För digitala evangelister: Kanske det är dags att stanna upp ibland, fundera och fila på språket. Tonaliteten, som de kallar det. Kontrollera att så många som möjligt är ”med på vagnen”. Den digitala klyftan i samhället får inte vidgas ytterligare.

Min resa som journalist startade 1982. Det är faktiskt inte så längesedan, men verkligheten idag ser helt annorlunda ut. Möjligheterna och hoten, likaså. Det är spännande, skrämmande.

Nu ska jag leta lite illustrationer. En bild på en Halda kanske?
För några år sedan nämnde jag i en twitterkonversation just Halda för en Emanuel Karlsten, journalist och en av landets mest tongivande nätmänniskor.
Han hade inte en susning om vad det var.
Kul, tyckte både han och jag. Då.
Jag tror att det är viktigt att ta kunskaperna om det gamla med sig in i den nya världen. Alltför ofta ser jag tendenser till att gamla kunskaper och erfarenheter bemöts med en nonchalant axelryckning. Men det är klart; att veta just vad en Halda är kanske inte är så nödvändigt?
Nå. Åter till knåpandet!

Comments

  1. Minns det där! Och det där att blotta sin okunskaper tror jag är viktigt. Förra veckan lärde jag mig vad en subtweet var. Det hade tydligen någon annan elit känt till sedan länge. Men utan att fråga, hur ska vi veta!

    1. Och tänk så många som än inte vet vad en tweet är? Än mindre en subtweet (inklusive undertecknad).
      Ja, att blotta sin okunskap är viktigt. En förutsättning för lärande.
      På 70-talet slog folk varandra i huvudet med politiska citat, idag är det många som dänger till med fräna digitala glosor eller en ny, frän plattform istället! 🙂

Leave a Comment