Genus, krokodiler och betalväggar

In Kommunikation, Media och journalistik, Politik och samhälle, Sociala medier by Gert FrostLeave a Comment

GenusSymbolDet här handlar inte om Norrbotten och betalväggar. Men nästan. Tre av mina senaste (sista?) trådar i ämnet på Facebook har innehållit 131 kommentarer. Nästan samtliga har kommit från män. Hårt, lite sluggeraktigt argumenterade män. Väldigt kunniga män, arga män och en del lite uppgivna män. Män som ansett sig trampade på. Överröstande män. Män som inte respekterar eller svarar. Men också lyssnande och resonerande män.
Elva kommentarer har varit från kvinnor, bara en av dem har skrivit fler än en.
Det är faktiskt inte så lite sorgligt. Och det är lite tur att Åsa Petersen höjde sin stämma ordentligt i just den här debatten, men det gjorde hon förtjänstfullt på andra arenor än i just mina trådar.
Jag har sett en del andra diskussioner på Facebook som kanske haft lite bättre representation av kvinnor, men i stort sett ser det likadant ut överallt. Tycker jag, alltså.

För någon vecka sedan stod jag på journalistutbildningen på Luleå tekniska universitet och pratade med eleverna om just genusperspektivet inom journalistiken. Om språket i våra medier. Om hur journalister framförallt omedvetet styrs på olika sätt, vilket bagage och vilka värderingar vi bär med oss från vår uppväxtmiljö och så vidare. Då handlade det framförallt om skrivande. Om hur man kan parera, bli bättre och klokare.

Och här sitter jag nu och funderar själv på varför det blir som det blir. Vad kunde jag gjort annorlunda? Kunde jag formulerat mig annorlunda? Kunde jag bett någon som haft lite trollbeteende att hålla käften i ett tidigare skede?
Jag kunde nästan förutse vilka som skulle kommentera. Till och med vilka som skulle trycka gilla, även om det är svårare. Formulerade jag mig för att vinna deras gillande? Kunde jag valt andra glosor? Och så vidare.

Jag tror att många upplever de här diskussionerna som aggressiva och i samma stund blir de i någon mening exkluderande. Precis tvärtom emot vad åtminstone jag vill. Det leder sällan någonstans. Dessvärre tror jag att också många män väljer att avstå från att delta i diskussioner på grund av den ibland alltför hårda samtalstonen.

Att vi diskuterar och tar oss vidare i de här frågorna, i stort och smått, är minst lika viktigt som världens alla betalväggar.
Vi får inte alla förvandlas till krokodiler med stor käft och små öron.

Min senaste text om betalväggarna hittar du här!

Leave a Comment