Landstinget och den viktiga lokala journalistiken

In Media och journalistik, Politik och samhälle by Gert Frost2 Comments

NLL

Om det blir maktskifte i landstinget i Norrbotten är det en historisk händelse som i princip saknar motsvarighet. Då borde väl de lokala medierna lägga mer krut på bevakningen?

Vi har alla sett hur nationella medier bevakade regeringsbildningen både före och efter valet.
Vem skulle Stefan Löfven vända sig till? Vilka var knäckfrågorna? Restaurangmoms, RUT, ungdomsarbetslösheten, försvaret och så vidare. Vilka skulle bli ministrar? Livesändingarna avlöste varandra. En del av bevakningen var bra, annat det motsatta.
Nu förhandlas det om en ”regional regering” i Norrbotten.
Hur behandlar våra lokala och regionala medier det?

Landstinget i Norrbotten omsätter miljarder och har sisådär 7000 anställda. Det som händer i verksamheten berör alla länsinvånare.
Vad som kommer att hända efter att vänsterpartiet nu bytt sida och förhandlar för att få till en regnbågsallians är oklart på många sätt. Under alla omständigheter skulle det i alla fall betyda ett historiskt maktskifte och socialdemokraterna skulle bli ordentligt omtöcknade efter den käftsmällen.

Hur gör då Norrbottens medier i det här läget?
Jo, de ligger överraskande lågt, tycker jag. I och för sig blir jag inte särskilt överraskad eftersom just landstingspolitiken genom åren varit ganska lågt prioriterad i våra lokala och regionala medier.
Till att börja med verkar medierna mer eller mindre ha missat att det tydligen varit turbulent när Kent Ögren och socialdemokraterna de senaste veckorna försökt att sy ihop en lösning tillsammans med MP och V.
När vänsterpartiet genom Nina Berggård i början av veckan meddelade att man hoppat av förhandlingarna blev reaktionen onekligen lite sömndrucken.

Generellt skulle det vara bra med lite mer ”hockeybevakning” från tidningarna, tycker jag. När det gäller just hockey verkar det ju inte saknas resurser.
Mer liverapportering än papperstidningstempo. Snabbare puckar, helt enkelt. Bredare, djupare.
Den tid vi nöjde oss med att läsa gårdagens nyheter är sedan länge förbi.

”Den viktiga lokaljournalistiken” som tidningarnas chefer argumenterade för i samband med att de införde betalväggar prövas lite extra mycket just nu. Någon större regional politisk händelse än ett maktskifte i landstinget går liksom inte att uppbringa.
Att vid lunchtid på onsdagen ha rubriker som ”Extra: Maktskifte nära i landstinget” med en text som är från tisdagen håller liksom inte. Inte heller att ha en kort notis med rubriken ”Fortsatta förhandlingar om makten i landstinget”. Det håller inte alls.

Det är ju tusen frågor söker svar.
Vilka löften, sett till vad partierna gick ut med före valet, är det troligt att regnbågsalliansen kan samarbeta om?
Vilka är problemen för Backgård och sjukvårdspartiet när han nu försöker snickra ihop en regnbågsallians? (Och var finns Backgård i rapporteringen? undrar jag.)
Hur har exempelvis vänsterpartiet och moderaterna röstat i olika frågor de senaste åren i landstingsfullmäktige?
Hur ställer sig miljöpartiet? Vad säger de?
Handlar vänsterpartiets avhopp bara om besvikelse för att de inte fick sitta på rätt stolar, eller vill de göra andra politiska vägval än socialdemokraterna?
Vad gör förhandlarna på olika håll idag?
Vilka är aktuella för att bli landstingsråd?
Det går också att grotta ner sig i enskildheter, exempelvis en eventuell regionbildning. Vad tycker partierna om det? Vad händer med olika vårdinrättningar?
Hur kommenterar de fackliga företrädarna, landshövdingen, Företagarna i Norrbotten (som ju nu har en VD i Ingela Lekfalk som nästan blev landstingsrådskandidat för s) och så vidare?
Som sagt: Tusen frågor.

Det som händer just nu i Norrbotten är det största, viktigaste och mest omvälvande som hänt politiskt i länet på decennier.
Det borde behandlas som det.

Comments

  1. Pingback: Landsting, journalistik och opartiskhet | Frost Kommunikation

  2. Pingback: Demokrati bakom betalväggar | Frost Kommunikation

Leave a Comment