Nej, det funkar inte . . .

In Bloggande och internet, Kommunikation, Media och journalistik, Politik och samhälle by Gert Frost4 Comments

Tidningshuset2NSD och Kuriren i Luleå inför som väntat betalväggar. Allt material stängs in för den som inte prenumererar på papperstidningen.
Jag tror att det är dömt att misslyckas.
Det vi ser i Norrbotten just nu är ett sista desperat försök att hålla liv i de två klassiska tidningarna.
Inte heller det kommer att lyckas på sikt. Definitivt inte två.

Jag blev lite förbluffad när Kuriren kom i morse. Tre helsidor med ”redaktionell egenreklam” för den stundande satsningen. Än mer häpen blev jag när jag upptäckte att NSD publicerade samma text, skriven av samma reportrar. Nå, men det är delvis en annan sak.

Olika typer av betalväggar har testats på olika håll i världen. En del har lyckats hyggligt, andra inte. Självfallet beror det på i vilken miljö man verkar, plus en rad andra omständigheter.
Mantrat ”vi måste kunna ta betalt för journalistiken” har upprepats åtskilliga gången under de senaste åren vilket är lätt att förstå. Den desperata jakten på fungerande affärsmodeller för de traditionella medierna har pågått ett tag, men utifrån sina förutsättningar tro jag alltså att NSD och Kuriren hamnat helt fel. Norrbotten är sannolikt för litet för en sådan betalmodell.
Jag kan för mitt liv inte förstå varför man bestämt sig för att låsa in ALLT?

Det är inte fel att säga att prenumeranterna på en tidning redan i dagsläget betalar dubbelt. Dels betalar de sina prenumerationer, dels betalar de för tidningens (webbens) annonser i konsumentledet.
Idag är det framförallt äldre som prenumererar på en tidning. Yngre väljer nätet, men är sannolikt ovilliga att betala för det. Jag har gärna fel på den punkten, men tror inte det. Dagens mediekultur odlar en helt ny typ av mediekonsumenter.

Det här är naturligtvis frågor som kan diskuteras till döddagar och framtiden får väl utvisa vem som har rätt, men jag vill ändå peka på ett par saker som är väsentliga både för nätet, det gemensamma samtalet och i detta fall, Norrbotten.

 • Länkar, dessa osynliga trådar som binder samma internet, som bidrar till att skapa debatt och sprida budskap. Vem vill länka till artiklar eller krönikor som göms bakom betalväggar?
 • Vem vill skriva i en tidning som inte kan nås av alla/så många som möjligt?
 • Är det bara de betalande som ska få ta del av den samhällsdebatt som eventuellt drivs i tidningen på webben?
 • Hur bidrar det till att sprida det som händer i Norrbotten söder om länsgränsen?

Nej, det här öppnar dörrarna för alla som sitter och klurar på smarta idéer för att bedriva och sprida god journalistik/samhällsinformation via nätet. Och det är väl bra?

Jag misstänker att de gamla publicisterna vänder sig i sina gravar.

Comments

 1. Snacka om att skjuta sig själva i sank. Fast här i Norrbotten har nog NSD och Kuriren möjlighet att lyckas tack vare sin monopolställning. Vi saknar helt enkel andra alternativ. I alla fall än så länge… Och sen, ska man börja ta betalt för något som tidigare varit gratis vill jag som tvångsbetalande läsare få något mer för pengarna än vad jag får idag, ett mervärde. Så kommer givetvis inte bli fallet. Jag ger dem ett år, sen är det gratis igen.

 2. Men det har väl aldrig varit så att hela innehållet i tidningen varit gratis? Oavsett samhällsdebatt eller inte. Tog inte de gamla publicisterna, som du nu menar skulle vända sig i sina gravar, betalt för sin journalistik? Vem KAN skriva för en tidning som vänder sig till alls helt gratis? Den personen har ju snart ingen lön. Eller menar du att en tidning ska vara något man själv får välja om man vill betala för den, beroende om man väljer papperstidning eller webb? I så fall lär det bli dyrt för papperstidningsläsarna då de blir allt färre och räckvidden på nätet allt större….

  1. Nästa gång får du gärna sätta ut ditt namn, Jessica.
   Hela den här diskussionen handlar om tidningarnas överlevnad. Det är därför den är viktig. De affärsmodeller de har idag fungerar uppenbarligen inte och de söker nya vägar för överlevnad. Dessvärre tror jag att den modell NSD och Kuriren valt är fel. Jag hoppas innerligt att jag har fel, men det återstår att se.
   Att stänga in ALLT material är en extrem väg att gå.

Leave a Comment