Norrlands Centralstation

In Bloggande och internet, Kommunikation, Media och journalistik, Politik och samhälle, Sociala medier by Gert Frost6 Comments

Jag behöver hjälp! Idag har jag startat en grupp på Facebook som jag valt att kalla ”Norrlands Centralstation”.
Det är inte en grupp för mig och mina närmaste vänner, utan ytterst ett försök att lyfta frågor som direkt eller indirekt påverkar Norrland inför valet 2014.
Alla är välkomna.
Låt oss kalla det ett ambitiöst experiment! För mig är detta ett spännande sidoprojekt och jag hoppas att du vill vara med på resan!

NorrlandsC

Hur har jag då tänkt?
Jag vet att många är engagerade när det gäller norrlandsfrågorna idag. Bland annat har PO Tidholms bok ”Norrland” bidragit till det. Andra enskilda debattörer likaså. När regeringen i sin infrastrukturbudget valde att lägga bara knappt tre och en halv procent på Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland var det att som att lägga ytterligare ved på brasan. Gruvpolitiken generellt och enskilda exempel som Kallak har under senare tid skapat debatt och fått en hel del utrymme i media vilket i sin tur lett till att frågorna lyfts till politisk nivå.

Runtom i landet, alltså inte bara i Norrland, skrivs intressanta texter i tidningar och i bloggar. På enskilda forum diskuteras det livligt. Men mig veterligen finns det ingen oberoende samlingsplats för de här frågorna på nätet.
Min förhoppning är att Norrlands Centralstation ska kunna fylla den rollen.

Norrlands Centralstation ska vara politiskt obunden och inte vara någon kampsida, utan en plats där vi kan dela erfarenheter och hitta intressant material som vi kan sprida vidare till våra vänner för att skapa ytterligare ringar på vattnet.
Förhoppningen är att vi ska skapa en sida som alla kan inspireras av och hämta idéer ifrån; såväl privatpersoner som journalister, samhällsdebattörer och politiker.

Jag fick frågan om jag vill starta ett nytt ”fönster” för att visa upp Norrland? Det är fel ingång tycker jag. Nej, det handlar med om att på ett seriöst sätt bidra till att skapa utrymme för det här frågorna i det offentliga samtalet.

Men. Jag behöver alltså hjälp för att hitta och sprida intressanta och relevanta texter! Det gäller att från bra journalistiskt material till debattartiklar, bloggtexter, forskningsresultat eller något relevant från SOU.

Jakten på storstädernas röster brukar resultera i att glesbygdsfrågor i allmänhet och norrlandsfrågor i synnerhet till slut nästan helt försvinner. Men det som också glöms bort är att många som bor i exempelvis Stockholm har sina rötter i Norrland och värnar också dess frågor.
Just nu skrivs det förvisso en del, så på sätt och vis försöker jag smida medan järnet är varm, för vi vet alla att det kallnar ganska snabbt.

Jag har också skapat ett konto på Twitter (@NorrlandsC) . Följ där också!

Återigen: Vi behöver alltså vara flera för att det här ska fungera. För att tipsa, bjuda in vänner, moderera sidan, med mera.
Förhoppningen är att vi ska skapa en sida som alla kan inspireras av och hämta tankar och idéer ifrån. Såväl privatpersoner som journalister, samhällsdebattörer och politiker.

Låt oss göra norrlandsfrågorna gemensamma och åtminstone bidra till att de blir en väsentlig del av valrörelsen 2014!

Men, som sagt, Norrlands Centralstation är ett ”work in progress” och jag är helt öppen för förbättringar, idéer och inspel. Det vore fantastiskt om vi tillsammans kan få det att fungera!
Anslut till gruppen så börjar vi diskutera nästa steg!

Comments

  1. Pingback: Norrlands Centralstation, del II.

  2. Pingback: betalvägg Norrbotten Norrland information

Leave a Comment