På gränsen till tjänstefel

In Kommunikation, Media och journalistik, Politik och samhälle, Sociala medier by Gert FrostLeave a Comment

Har centralt placerade personer ett ansvar för att finnas på Twitter eller Facebook? Tja, kanske. Frågan är i alla fall värd att diskutera.
Det minsta man kan begära är att de bör ha kunskap om hur det nya medielandskapet fungerar.
I exempelvis Norrbotten ser inte så kul ut. Landshövding Sven-Erik Österberg och landstingsrådets Kent Ögrens närvaro på Twitter lämnar onekligen en del övrigt att önska.

TwitterSven-ErikUtrikesminister Carl Bildt har beslutat sig för att Sverige ska satsa på ”digital diplomati”. Sveriges ambassader och konsulat ska skaffa sig konto på Twitter och Facebook för dialog, ökad tillgänglighet och som redskap för omvärldsbevakning.
Bra tänkt, tycker jag.

På tisdagen var jag på samma tillställning som Österberg och Ögren i Luleå, Kraftsamling. En kampanj som jag tidigare kritiserat för deras undermåliga närvaro i sociala medier. Bättring har utlovats och bättring har det blivit, men ytterst marginellt.
Jag höll på att trilla av stolen när moderatorn inledde hela tillställningen med att ”förbjuda” Twitter och Facebook. Vi uppmanades att stoppa telefonerna i fickan. Det skulle finnas ”särskilda stunder” för det. Konferensen startade 15.00 och första uppmaningen att ”twittra och facebooka” kom 20.40.
Nå. Det där kan man diskutera länge. En del tyckte kanske att det var bra att folk inte satt och viftade med sina smartphones.
Däremot, om man har som ambition att lyfta diskussionen om Norrbottens framtid utanför ytterdörrarna på Kulturens Hus och öppna dialog så . . . inte så bra. Uppenbart saknas fortfarande en genomtänkt strategi när det gäller dessa frågor.
TwitterKent2
Idag jag gick in och tittade på Österbergs och Ögrens konton på Twitter. För båda har nämligen sådana. Norrbottens landshövding kallar sig fortfarande för ”Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen” och skrev sin senaste tweet för 1398 dagar sedan. Sammanlagt har han skrivit 36. Kent Ögren har fått iväg nio tweets, den senaste för 60 dagar sedan.
Kort uttryckt: de har förstått väldigt lite. Om man är snäll kan man säga att de är ointresserade.
Om man jämför deras statistik (ja, lite orättvist) med Carl Bildt blir det nästan komiskt. Han har i skrivande stund 182785 personer som följer honom. De kommer från hela världen och många av dem är journalister, politiker, lobbyister och så vidare. Han har skrivit 4013 tweets. För honom är det naturligtvis en otroligt viktig kanal för att snabb och enkelt nå ut med sitt/sina budskap.

Återigen: Kan man då kräva av Österberg och Ögren att de är aktiva på Twitter? Jag vill besvara frågan med en fråga. Kan norrbottningarna kräva av sina viktigaste företrädare att de ska använda de mest effektiva kanalerna för att på olika sätt stärka/förändra/förnya den bild som finns av länet. Twitter är idag, trots att det bara finns cirka 300000 registrerade konton i Sverige, med stor sannolikhet den enskilt viktigaste digitala kanalen för opinionsbildning i ett nationellt perspektiv.
Så kan man då kräva att de behärskar och använder den? Jag vet mitt svar. Jag kan bara hoppas att de själva tar sig en funderare på hur de ska agera. Och om de väljer att INTE använda Twitter – ta då bort kontona.

TwitterCarlVi vet nu att också Tidningarnas Telegrambyrå, TT, försvinner från inte bara Norrbotten, utan från hela Norrland. Rikstidningarna försvann redan i mitten av 1990-talet. Att de kommer tillbaka kan uteslutas.
Så hur ska Norrland och Norrbotten göra sin röst hörd i de beslutande församlingarna i Stockholm?
Tja, det finns ju digitala kanaler.
Men om vi inte använder dem heller?
Det är faktiskt på gränsen till tjänstefel.

Leave a Comment