Rim och reson i den lokala journalistiken

In Bloggande och internet, Media och journalistik, Sociala medier by Gert Frost3 Comments

KurirenBevI sin argumentation för att skapa betalväggar ville ledningarna för NSD och Kuriren lyfta fram och diskutera den lokala journalistiken.
Bra, låt oss göra det.
De båda tidningarna har tillsammans haft cirka 15 medarbetare satta att bevaka den rättegång i Piteå som handlar om det tragiska mordet på en 20-årig kvinna i Boden.
Ja, man måste ha en bevakning.
Nej, inte av den magnituden.

Utan att gå in på enskilda övertramp i bevakningen sedan i maj månad börjar det faktiskt bli dags att ha en allvarlig diskussion om rim och reson i det här fallet.
Jag är förvisso övertygad om att bevakningen driver många läsare till deras webb. Det innebär ju inte per automatik att det är välmotiverad och god journalistik. Möjligen är det ett bra argument gentemot annonsörer.

När jag har varit ute och föreläst den senaste tiden har jag lyft fram vad som hänt kring mordet på Flashback och fört ett resonemang kring vad, hur och varför.
Det som ett exempel på de rörelser som finns på nätet, i det nya medielandskapet. Mycket av innehållet är eländigt, men det finns där. Det skapar opinion, det föder tankar. Det påverkar människor på olika sätt, direkt och indirekt.
I skrivande stund har tråden på Flashback lästs 11 124 562 gånger. Ja, över elva (11) miljoner visningar.
I skrivande stund innehåller den 46 811 kommentarer.
Det är lätt att utifrån det dra slutsatsen att intresset för mordfallet och rättegången är extremt stort. Någon med forskningskompetens bör titta på detta när allt är över. Vem var där? Hur ser sambanden mellan olika forum och de traditionella medierna ut. Vad triggade och så vidare.

Men för att återgå till den lokala journalistiken i tidningarna.
I morse när jag bläddrade i Kuriren så var förstasidan täckt av en maskad bild på den misstänkte gärningsmannen. Och så ”sidorna 4, 5, 6, 7 och 8”. Om man bortser från sporten var det mycket knapert med annat egenproducerat material i tidningen. Hur många arbetsdagar och tidningssidor NSD och Kuriren lagt på bevakningen av mordet sedan i maj månad vågar jag inte ens gissa. Och hur mycket pengar?

Vad har tidningarna under tiden valt bort?
För mig är det den centrala frågan.
Vilken kommunal nämnd har lämnats obevakad? Vilka reportageresor ut i länet har man avstått från? Vilken facklig fråga eller företagsinvestering låter man förbli okänd för sina läsare. Kulturen? Landstinget? Länsstyrelsen?
Kuriren har också valt att ta in förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som expertkommentator och krönikör under rättegången. Jag tror inte han gör det gratis. Kunde de pengarna använts till annat?

Journalistik handlar i mångt och mycket om att välja. Till övervägande del om att välja bort. Att prioritera. I takt med att mediernas resurser minskat har det naturligtvis blivit än mer så.

”God lokal, viktig journalistik har ett värde”, sades det från tidningarnas håll för några veckor sedan när deras hårda betalväggar diskuterades som mest.
Är det då detta vi har att vänta?

Bevakningen av rättegången är förvisso till viss del lokaljournalistik, men framförallt är det något annat:
Det är ren ”kvällstidningsjournalistik” i sin sämsta och mest spekulativa form. Tyvärr har det varit det under en ganska lång period.

Och kom inte dragandes en gång till med argumentet att ”vi måste ge läsarna vad läsarna vill ha”. Läsarna är betydligt klokare än så.

Så återigen: Den ”viktiga lokaljournalistik” som ska locka folk att köpa sig in bakom de kommande betalväggarna, är det detta?

Comments

  1. Jag reagerade starkt på mordbevakningen redan i våras och ifrågasatte NSD:s rent snaskiga hållning då man i tidigt skede publicerade bild på den påstådde gärningsmannen. Visserligen bakifrån och på avstånd, men ändå förmodligen lätt igenkännlig för hans omgivning, grannar etc.

    Sedan tog man sig dessutom för att publicera bild och kartbild på hans föräldrars hus. I vems intresse, frågar man sig. Och jag ställde den frågan i ett blogginlägg som jag mejlade till redaktionen.

    Någon reaktion fick jag inte.

    Det finns onekligen en del att ta tag i, för att bygga upp respekten för, och kvaliteten på våra lokaltidningar.

  2. Pingback: Nu har jag gått i betalväggen | Frost kommunikation

Leave a Comment