Shutter Up North – en ny bildsida om Norrbotten

In Foto by Gert FrostLeave a Comment

Tillsammans med vännen och fotografen Anders Alm har jag nu startat ShutterUpNorth. En sajt med bilder från Norrbotten som vi ska arbeta med tillsammans löpande, förhoppningsvis under lång tid.
Bilder som vi hoppas tillsammans och över tid ska bilda en palett som skiljer sig från det vi till vardags ser i våra flöden, oavsett om det handlar om traditionella eller sociala medier.
Anders plåtar svartvitt, jag färg.

Hur idén föddes har jag faktiskt glömt, men den kändes rätt från början och framförallt kändes väldigt kul att Anders ville göra satsningen tillsammans med mig. Han är ju en prisad fotograf med mängder av fotoböcker, utställningar och utmärkelser bakom sig.
Jag är journalist och kommunikationsstrateg som förvisso fotograferat hela livet, men det vore förmätet om jag kallade mig fotograf eftersom jag långtifrån behärskar alla de redskap som en yrkesman har i sin verktygslåda. Men visst, bilder kan jag ju ta. Genom åren har jag ju plåtat till ganska många reportage och texter av olika slag. Jag har ju också skrivit några böcker och då har kameran fått hänga med under produktionsprocessen med blandat resultat.

Vi bestämde oss för att börja projektet med en resa. Andra veckan i mars packade vi väskorna, kastade turskidorna i skuffen på bilen och körde mot Tornedalen. Hur kul som helst och vi hade redan från början en överenskommelse om att ifall någon ville svänga av eller stanna till för att plåta så var det bara för den andre att finna sig i det. Inget gnäll, liksom.
Många stopp och svängar blev det.
Första natten övernattade vi i Pajala. En av de första orter jag besökte när jag flyttade till Norrbotten första gången 1982. Fascinationen jag då kände, både för Pajala och Norrbotten och det jag mött här har aldrig avtagit.
Tvärtom har de första mötena utvecklats till en livslång relation med allt vad det innebär.

Efter en frukost på Hotell Lapland bar det av mot Kaunisvaara. En plats jag och Anders besökte tillsammans under en reportageresa 1998. Då fanns det en ICA-butik där och jag minns att påfallande många och höga Lottovinster hade sålts där. De satt som diplom på anslagstavlan inne i butiken.
Någon av dem vi pratade med nämnde lite vagt en brytningsvärd malmfyndighet utanför byn som ingen tog vara på.
Nu har Northland Resources varit där. Vi vet hur det gick.
Det blev inte ytterligare en vinstlott.
Efteråt passerade vi bland annat Erkheikki, Lovikka, Junosuando och Vittangi på vår väg mot Kiruna, Anders hemstad. Vi hann med ett par svängar i stan innan det på kvällen var dags för föreställning med Tornedalsteatern i Hjalmar Lundbohmgården. En pjäs om Ester Blenda Nordström.
Tredje och sista dagen tog vi vägen förbi Gällivare/Malmberget, Porjus och Jokkmokk på vår väg hem tillbaka till Luleå.
Det är bilder från den här resan som såhär i början utgör stomme på ShutterUpNorth, även om enstaka andra bilder redan tillkommit.
Nya resor planeras.
Sajten kommer att uppdateras löpande, både med enstaka bilder och mindre kollektioner.

Förmodligen är det viljan att stanna till där många andra passerar som förenar mig och Anders som fotografer, att försöka fånga och frysa de ögonblick som vi ofta bara hinner uppfatta i ögonvrån innan de åter snabbt faller i glömska. Eller de där berättelserna vi passerar i vardagen under promenaden eller bilfärden utan att egentligen reflektera; ett föremål, en person, en byggnad eller vad det nu kan vara.
Vår ambition är att försöka rikta kameran åt ett annat håll i stället för att återigen fotografera samma hockeyrink, norrsken, fjällvy eller festivalscen hur fantastiskt det än må vara.

Norrbottniska beslutsfattare av olika slag har varit och är fortsatt väldigt förtjusta i att prata om och oroa sig för ”bilden av Norrbotten”.
Som om det skulle gå att skapa eller bara finnas en bild?
Antalet bilder är ju oändligt, bara vi ser dem.
Mellan Piteå och Kiruna är det knappt 40 mil. Alltså ungefär samma avstånd som mellan Kalmar och Stockholm, men ingen skulle komma på tanken att marknadsföra de två städerna tillsammans.

Men bilden av Norrbotten?
Spetsföretagen inom IT, rennäringen eller gruvorna? Vattenkraften eller de kämpande lantbrukarna? Kulturarbetarna, miljöfrågorna, turismen eller det bristande vägunderhållet? Kust, skogsland, älvdalar eller fjäll? Människorna?
På ShutterUpNorth kommer vi att visa våra bilder av Norrbotten och norrbottningarna och de olika kulturer som finns här.
Så mycket vi hinner.

Vi finns självklart också på Facebook. Välkommen att gilla sidan där, om du vill följa våra eskapader.
Samtliga bilder på ShutterUpNorth ligger under Creative Commons-licens CC BY NC.

Leave a Comment