ShutterUpNorth visar bilder

In Foto, Media och journalistik by Gert FrostLeave a Comment

ShutterUpNorth, det fotoprojekt som jag driver tillsammans med fotografen Anders Alm går vidare och är hur spännande som helst.
Vi startade i mars månad i år och har mer eller mindre dagligen publicerat bilder från Norrbotten sedan dess. Nu kompletterar vi med att erbjuda kombinerade föreläsningar och bildvisningar.

ShutterFöreläsning

Vår ambition är inte att förändra bilden av Norrbotten; däremot vill vi bidra till att göra den mer varierad. Och därmed mer sann.

 
Så här skriver vi på hemsidan:
”ShutterUpNorth är ett norrbottniskt fotoprojekt.Vår ambition är inte att förändra bilden av Norrbotten; däremot vill vi bidra till att göra den mer varierad.
Och därmed mer sann.
Tillsammans har vi mer än 75 års erfarenhet av fotografi och journalistik. Anders som fotograf med ett 10-tal böcker och ett stort antal utställningar bakom sig. Han är bland annat också Borg Mesch- och Sune Jonsson-stipendiat. Gert har i huvudsak arbetat som journalist och också skrivit några böcker om vår norra landsända. Men yrkeskarriären började en gång med fotografi.
Vi är båda aktiva i diskussionerna kring bildens betydelse i samhället, om hur den på olika sätt påverkat och påverkar oss. Dels den enskilda bilden, dels i ett vidare perspektiv; om vad det egentligen betyder att vi alla går runt med en digitalkamera i fickan? Utvecklingen går blixtsnabbt och för många är det svårt att hänga med i svängarna. Aldrig har det tagits fler bilder än idag. Bara på exempelvis Instagram publiceras cirka 1000 bilder per sekund, dygnet runt från hela världen. Innebär det att den samlade informationen blir vidare och mer intressant, eller är det rentav så att vi går runt och avbildar samma saker allihop?
Vad betyder det att tidningar i hela landet lägger ner sina fotoavdelningar och sparkar fotograferna?
Påverkas samhällsdebatten på kort och lång sikt?
Själva rör vi oss i något som kan beskrivas som en korsning mellan bildjournalistik och dokumentär fotografi. Mellan varven ställer vi oss naturligtvis frågor om vad, hur och varför. Ibland ser vi helt enkelt bara en bra bild/situation och trycker på våra fotoapparater. Mer komplicerat än så behöver det ju inte vara.

Stillbilden, det frysta ögonblicket, i vilken vi kan vila både öga och sinne är fantastisk.

Vi erbjuder nu en kombinerad föreläsning/bildvisning som ni kan boka till er personaldag, myndighet, organisation, företag eller egentligen vad som helst. Om fotografins roll och om Norrbotten och vårt eget projekt ShutterUpNorth.
Vi utlovar en intressant stund med historia, nutid, bilder och diskussioner.”

Projektet känns enormt spännande och trots att jag arbetat i Norrbotten och Barentsregionen som journalist i över 30 år upptäcker jag nya platser, ser nya saker. Sådant jag kanske inte ens reflekterat över tidigare. Och det är ingen dålig sak, att vara upptäcktsresande i den egna hembygden.
Så välkommen att kontakta oss!
All info och massor av bilder finns på ShutterUpNorth.
Ta en titt vetja.

Leave a Comment