Sluta generalisera om sociala medier

In Media och journalistik, Sociala medier by Gert FrostLeave a Comment

Idag läste jag det igen, att någon gjort eller sagt något dumt i sociala medier.
Det är säkert rätt, men samtidigt så fruktansvärt fel.
På något vis tenderar begreppet ”sociala medier” allt oftare att användas som ett skällsord. Det är inte bara synd, utan ofta också djupt missvisande. Har vi inte lärt oss mer?
Det gäller att hålla isär begreppen.

Sociala medier är inte EN sak, utan många. De går inte att klumpa ihop hursomhelst. CC-licens och tack till https://mkhmarketing.wordpress.com

Sociala medier är inte EN sak, utan många. De går inte att klumpa ihop hursomhelst.
CC-licens och tack till https://mkhmarketing.wordpress.com

Jag har svurit till ordentligt några gånger under senare tid.
Jag trodde i min naivitet att vi tagit oss förbi den där fas när alla nya sätt kommunicera på klumpas ihop till ett enda begrepp. Det är ju en närmast löjligt förenkling, gränsande till dumhet. Pratar vi om Pinterest, WhatsApp, Spotify, Google Plus, Facebook eller Flashback? Kanske Twitter, någon bloggplattform eller rentav tidningarnas kommentarsfält?

Och fortfarande är det väl människor som står bakom?
Jodå, jag vet att en del plattformar utnyttjas exempelvis av främlingsfientliga krafter. Ingen tvekan om det. Men den sociala webben har gjort det lätt för alla att göra sina röster hörda.
I samma andetag måste vi komma ihåg alla de möjligheter som digitaliseringen och alla de olika plattformarna inneburit för att faktiskt bevara demokratiska värden. Där organisationer och olika grupper i samhället fått helt nya och fantastiska möjligheter att öka och förbättra sin dialog, både internt och externt.

Att som en del gör, företrädelsevis företrädare för det som lite slarvigt kallas gammelmedia, svepa med handen och avfärda allt det nya som något så fruktansvärt som ”sociala medier” är smått beklämmande.
Den sociala webben har varit här några år nu och vi borde veta bättre.
Tänk på allt positivt. På möjligheterna.
En del av plattformarna används sedan flera år tillbaka för opinionsarbete, politisk agitation och så vidare. Positivt och negativt. Kanske det framförallt handlar om Facebook och Twitter, men det finns många andra. En del går och se, annat är hemligt för andra en de invigda.
Mycket finns att säga om detta, men jag stannar där.
Nej, förresten, en grej till:
Nästa gång du ser någon uttala sig i Rapport så kanske du, när du återberättar det, ska säga att han eller hon sa det i TV-apparaten?
Same, same, but different.

Leave a Comment