Stopp från södra Sverige!

In Bloggande och internet, Kommunikation, Media och journalistik, Politik och samhälle, Sociala medier by Gert FrostLeave a Comment

SverigeKartaNu vänder vi på perspektivet. Lek med tanken på att alla tidningar söder om Norrbotten beslutar sig för att låsa in ALLT sitt material på nätet. Att ingen i Norrbotten kan läsa vad som händer söderut.
Spännande, eller hur?

Tanken är ju absurd med tanke på hur medielandskapet ser ut just nu. Hur det kommer att se ut om några år kan vi bara gissa oss till, knappt det!
Ändå är det det som NSD och Kuriren planerar. Att inte låta folk i södra Sverige läsa vad som händer i Norrbotten.
Nej, nu gäller det att vi i norr blir mer generösa på nätet och betydligt bättre på att dela intressant material.
Vi måste agera.

Det jag försöker säga är väl egentligen att Norrbotten/Norrland på allvar måste börja att fundera på hur man ska bygga nya kommunikationsvägar nu när de gamla sviker. På sin informationsförsörjning.
Finns det ens några tidningar kvar häruppe om några år?
Någon kanske, men frågan är i alla fall högst berättigad. Sitter vi med armarna i kors, lugnt tillbakalutade i TV-fåtöljen, tills det händer lär det gå illa. Då lär det mentala avståndet mellan norr och söder, centrum och periferi, ha blivit betydligt längre än det geografiska.
Och det är det i många avseenden redan, tycker jag.

När jag varit ute och föreläst har jag inte sällan fått frågor kring det här med delning. Vad är det? Hur gör man? Hur sprids material på nätet? Väldigt många känner sig också obekväma med situationen. I någon mening kan man ju säga att det ofta innebär någon slags ställningstagande eftersom man förmodligen håller med det som framkommer i artikeln eller krönikan.
Här finns det anledning att påminna om att sisådär hälften av svenska folket fortfarande inte finns på Facebook.

Delning handlar om att spridning och dialog.
Man delar information, kunskap, nyheter, åsikter (egna och andras), tips på evenemang och mycket annat.
Huvudkanalerna för det är för närvarande Facebook och Twitter. Nya vägar öppnas ständig. En del är små och grusiga, men snart lär vi nog få se någon ny konkurrenskraftig motorväg också.

Exakt hur tidningarna kommer att göra får vi se någon gång nu i november, om jag förstått saken rätt. Men hittills har de bara ju låtit meddela att ALLT ska hamna bakom en betalvägg. Detta har jag tidigare kritiserat eftersom det då blir omöjligt att just dela till dem som inte prenumererar på tidningens nätupplaga i någon variant.
Exempelevis till alla i södra Sverige. Inklusive politiker, myndighetsfolk som fattar beslut om Norrbotten, utflyttade norrbottningar och alla andra.

Bland annat var det därför jag skrev här om varför jag tog initiativ till Norrlands Centralstation på Facebook. Hur det kommer att lyckas återstår att se, men då jag i alla fall prövat ett sätt. Det finns tusen andra.
Det kommer bara att lyckas om vi gör det med gemensamma krafter.

För övrigt en bra text i Svenskan idag. Läs här!

Leave a Comment