Vilken funktion fyller Bloggportalen?

In Bloggande och internet, Media och journalistik, Sociala medierby Gert Frost9 Comments

Vill Aftonbladet att det ska se ut så här?

Jag blir inte så lite konfunderad. Ta en titt på listan här intill. Den är hämtad från Bloggportalen och visar vilka de vanligaste sökord som besökare knappar in när de kommer till bloggportalen.
Just nu är 99483 svenska bloggar registrerade där. Många seriösa, en del mer eller mindre levande. Merparten skrivna av ungdomar, men inte få av sådana lite äldre stötar om mig själv, av politiker, samhällsdebattörer och så vidare.
Bloggportalen startades under 2005 och ägs numera av Aftonbladet Nya Medier. När den drogs igång var syftet att samla svenska bloggar på en och samma plats. I sig en ganska bra idé.
Ibland har jag fältat runt där för att hitta intressanta bloggar och få lite koll, men mina frågetecken kring siten blir faktiskt fler och fler.
För övrigt börjar jag fundera på om alla rankingsystem som finns på nätet verkligen är så bra.
Bra för dem som ligger i topp kanske.
Sämre för andra.
Nå. Det är en annan historia.

Idag tittade jag in igen.
Blicken fastnade på listan för söktermer.
Vad kan man dra för slutsatser av den? Att det bara är dumskallar som sitter där och söker?
Jag vet inte. Kom gärna med förslag!
Hade jag varit ansvarig för hanteringen av Bloggportalen hade i alla fall jag tagit mig en ordentlig funderare på vilken funktion deras sida fyller i dagsläget.
Visst hade det varit välgörande om ”Egypten”, ”wikileaks” eller varför inte ”demokrati” hade funnits med i toppen bland sökningarna?
Lyckligtvis finns det andra vägar att gå.

Slutligen:
På Bloggportalen hittar jag följande förklaring till hur listan fungerar:

”Listan presenterar de vanligaste termer användarna av Bloggsök.se har sökt på. Hela termer räknas, inte enskilda sökord.
Siffran i vänstra kolumnen anger placering denna vecka (senaste 7 dygnen, löpande). Eventuell siffra inom parantes anger placering föregående vecka.
Pilarna visar om denna term har klättrat eller sjunkit på listan jämfört med föregående vecka.
Klicka på en term för att göra en ny sökning på denna.
Procenttalet i högra kolumnen anger förändring av antalet sökningar på denna term senaste veckan jämfört med föregående vecka.”

Uppdaterat:

Mr Sökmotorkonsult, Magnus Bråth, uppmärksammade naturligtvis detta långt före mig och skrev en förklaring på sin blogg för drygt ett år sedan. Läs det här. Vi surrade kort om det över twitter och min fråga blev naturligtvis om Aftonbladet inte har några motmedel. Det borde ju rimligen gå att göra något för att komma tillrätta med det. Och jag fick svar. Har han rätt så är problemet mycket allvarligare än jag först trodde.

Comments

 1. Anledningen till att listan med sökord ser ut som den gör är att det fuskas med den. Man ser helt enkelt till att driva trafik till ett sökresultat så ser det ut som det sökts väldigt mycket på det. Om man då själv är den enda som skriver om det kan man efter att ordet hamnat på mest sökta fånga upp alla vars intresse väcks. Jag har själv toppat med sökfrasen “Magnus Bråth” under några veckor när jag gjorde ett test: http://bit.ly/eA7KG1

  1. Bra där! Det kanske är dags att klippa fibern till Bloggportalen? Om de sett problemet så länge och inte bryr sig, då är det allvarligt.
   Det finns ju dessutom mycket synpunkter på hur de rankar bloggar.
   Fast det är klart. Aftonbladet behöver ju pengar. Undrar vad siten är värd, om de skulle vilja sälja den till någon med lite högre ambitioner?

 2. Jag är inte säker på att Bloggportalens statistik stämmer. Tänk på att koden bakom Bloggportalen är gammal, den byggdes av Sigge Eklund för rätt många år sedan.

  1. Du är inte ensam om den funderingen. Det skulle vara intressant om någon kunde klä det i siffror. Hur fel “räknar” Bloggportalen?

 3. Pingback: Sociala medier » Spamlänkar förstör Bloggportalen

 4. Bloggportalen är lämnat till sitt öde, jag har mejlat dem åtskilliga gånger utan svar. Katalogiseringen av bloggar fungerar inte eftersom bloggarna katalogiserar sina bloggar på fel sätt, vilket innebär att stora bloggar är i topp inom områden de inte skriver om.

 5. Pingback: Aftonbladet ger sig själva fördelar med Bloggportalen « Sociala medier

 6. Pingback: jardenberg kommenterar - 2 Feb, 2011 #jjk | Jardenberg Unedited

Leave a Comment